Terres de lloguer.
Sempre que intento fer una llista dels meus escriptors preferits, de seguida amb venen el cap gent com l’ Arturo Perez Reberte i les seves genials novel·les del Capitan Alatriste.
Tot i això l’ altre dia quant la professora de Tècniques de expressió oral i escrita ens va demanar que li parléssim sobre el nostre llibre preferit, no vaig poder deixar escapar la oportunitat de escombrar cap a casa i presumir de ser osonenca com l’ Antoni Pladevall, autor de Terres de Lloguer i des del meu punt de vista, una de les grans promeses de la literatura catalana. A mes de ser un grandísim escriptor en Toni també va ser professor meu i va aconseguir que aprengués alguna cosa de llatí, la qual cosa te gairebé mes mèrit que convertir-se en un escriptor de renom.
Soc conscient que si algú llegeix aquest blog probablement Terres de Lloguer i el seu autor li sonaran a Japones. Haig de dir que jo tampoc coneixeria de res aquest gran escriptor si no es tractes d’ un artista nascut a Taradell, a quatre passes del meu poble. Per la gent com jo que vivim en un entorn rural, Pladevall es molt mes que el futur de la literatura catalana ja que darrera de les seves novel·les hi ha un merescut homenatge la gent del camp que segueix lluitant per la supervivència encara que la majoria de vegades quedi al marge de la literatura i de la societat moderna en general. A traves de la literatura de l’ escriptor Taradallenc surt a la llum publica una manera de viure vinculada a la terra transformada en literatura per un autor que coneix de primera ma els problemes de la gent del camp i que ha estat capaç de fer que tots aquells que vivim a prop del mon rural ens sentim identificats amb la seves novel·les.
L’ Antoni Pladevall es un autor relativament jove nascut l’ any 1961 dins d’ una família dedicada a l’ agricultura. Doctor en Filologia Clàssica ha estat director de la revista Ausa a mes d’ escriure algunes ressenyes literàries a la Revista de Catalunya o a Serra d’ Or. També ha elaborat un complet estudi sobre la il·lustració a Vic a mes de fer un seguiment de la figura de Llucià Gallissà i el seu impacte dins la literatura de la comarca d’ Osona. L’ any 2001 publica La lliça bruta, la seva primera novel·la mentre que el 2003 sortiria a la llum la segona titulada Massey Ferguson 35.
El seu últim llibre Terres de Lloguer ha estat de moment el mes exitos de la seva carrera sent guardonat amb el premi Amat Piniella o el premi Pin i Soler.
Terres de Lloguer es un clar exemple de l’ estil d’ un autor que per mitja d’ un llenguatge molt elaborat però a la vegada tant autèntic com el que parla la gent del camp , ha estat capaç de crear una historia de ficció que entrellaça els drames personals de en Vicenç de Monells i en Josep de la Teularia, dos masovers que han estat arrancats violentament de la terra que durant tants anys habitant treballat. Aquesta historia de ficció real com la vida mateixa, Pladevall mostra la desaparició dels llogateres de la terra i per tant la liquidació d’ una manera de viure que havia perdurat molts segles. Per mitja seves tres novel·les totes dedicades a la gent del camp, l’ autor osonenc denuncia les nombroses injustícies com els desnonaments o la especulació immobiliària que sovint afecten el mon rural i que estant contribuint en la seva desaparició.
Per acabar només dir que espero amb molta il·lusió la publicació del nou llibre del Antoni Pladevall que pel que tinc antes també estara ambientat en un entorn rural i segur que tornarà a ser determinant per fer sentir la veu de la gent que segueix resistint el camp.
un peto molt fort ;)
divendres, 14 de març del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada